Publicerad den

Ekonomiskt oberoende

Drömmer du om att bli ekonomiskt oberoende? Med rätt planering är det möjligt, även om du just nu inte har så mycket pengar.

Vad är ekonomiskt oberoende?

Att vara ekonomiskt oberoende innebär att du har så mycket pengar att du kan välja huruvida du ska jobba eller inte. Du har pengar på banken som genererar än mer pengar. De flesta personer som är ekonomiskt oberoende sparar i aktier, samt driver företag vid sidan om. Du måste egentligen inte vara rik för att vara ekonomiskt oberoende, utan det handlar om hur stora utgifter du har i förhållande till dina inkomster. Nummer ett för att bli ekonomiskt oberoende är att du blir skuldfri, samtidigt som du också bygger upp en aktieportfölj. För att lära dig mer om aktier kan du läsa branschtidning Dagens Industri, lyssna på poddar om ekonomi och läsa böcker. Det är även klokt att du äger din egen bostad.

Kom igång

Det första som du måste göra för att lyckas bli ekonomiskt oberoende är att fatta ett beslut och skapa en plan. Din plan måste vara långsiktig: 5-15 år framåt i tiden. Det är även smart om du samtidigt kommer på en företagsidé som kan generera än mer pengar åt dig. Det kan vara ett onlineföretag eller så erbjuder du en tjänst som du tycker om att hålla på med. De flesta personer som är ekonomiskt oberoende är aktiva personer. Målet är inte att sitta hemma i soffan. Målet är att du en dag ska kunna välja hur mycket du ska jobba och att du har tid att göra roliga saker som du verkligen vill. Som att resa, umgås med familj och vänner och hålla på med hobbier.