Publicerad den

Tips för en bättre hushållsekonomi

Det är långt ifrån alla som har obegränsat med pengar. För många är det vardag att försöka göra rätt prioriteringar för att kunna betala och köpa det som behövs. Det går att göra mycket för att få en bättre ekonomi. Ett sätt är att utnyttja allt från rabatter på mat till olika bidrag. Exempelvis att utnyttja tandvårdsbidraget är väldigt bra att göra. Bara att gå på en undersökning hos en tandhygienist eller en tandläkare kostar mycket pengar. Lägg då till om du behöver göra något extra som att laga ett hål. Då kan tandvårdsbidraget göra stor skillnad. Hur stor ersättning du får beror på din ålder. Tandvårdsbidraget är avsett för att minska omkostnaderna för privatpersoner som behöver tandvård.

Spara ihop pengar till en buffert

För att ha råd med saker som tandvård är det en bra idé att ha en buffert. Då vet du att det finns pengar ifall tandläkarbesöket skulle bli dyrt även med tandvårdsbidraget inräknat. En buffert på 2–3 månadslöner kan minska eller eliminera ekonomisk stress helt. Ett bra tips är att spara först och köpa sen. Att undvika sms-lån och andra typer av lån är en bra idé för att ha bättre koll på pengarna. En bra grundregel är att inte köpa något som du inte har råd med. Spara hellre ihop pengar och köp sen det du vill ha.

Minska matkostnaderna

Mat är en stor utgiftspost som går att göra mycket åt. Du kan försöka handla varor på extrapris, varor nära utgångsdatum och sedan verkligen se till att planera matinköpen. Att jämföra bolån, mobilabonnemang och försäkringar är också sådant du kan spara många kronor på.