Publicerad den

Faktura – smidigt för både företag och kunder

Möjligheten att kunna betala på faktura är något som många kunder föredrar och för företag är det också en bra lösning. Men bara så länge kunderna betalar och gör det i tid. Genom att som företagare få hjälp med sina fakturor förbättras likviditeten. Dessutom finns möjligheten att sälja eller belåna dem, vilket också bidrar till bättre likviditet.

Olika betalningsalternativ i butik och på nätet

När man handlar på nätet har man oftast en hel del olika betalningsalternativ att välja mellan och ett av dem är möjligheten att handla på faktura. Det innebär att man får hem varorna man har beställt först och betalar dem i efterhand. Andra alternativ är kortbetalning och Swish som innebär att man betalar direkt och får hem varorna sen. Som kund är det oftast bättre att betala på faktura då det innebär en större trygghet.

Få bättre likviditet tack vare fakturorna

Att erbjuda betalning på faktura är inte alltid det bästa alternativet för företagare. Anledningen är att kunderna lätt kan glömma att betala, ha svårt för att betala eller av andra anledningar inte betalar fakturan i tid. Som företagare innebär det en försämrad likviditet. Därför kan det vara fördelaktigt att få hjälp med sina fakturor av företag som kan sköta processen med att driva in betalningar och/eller ta ärendet till inkasso. På så vis får du som företagare bättre likviditet. Dessutom finns möjligheten att sälja eller belåna fakturor vid behov eller regelbundet. Det innebär att du får betalt omgående för det du sålt och slipper vänta på inbetalningarna. Även det skapar betydligt bättre likviditet jämfört med att sköta hela faktureringsprocessen själv. Ett annat alternativ är så klart att inte ta betalt på faktura alls, men eftersom många kunder vill betala på faktura så är det inte det bästa alternativet då det kan minska antalet kunder.